İçinde bulunulan toplumun kurallarına uymayan bir biçimde bir veya birkaç kişiyle para karşılığında cinsel ilişkide bulunmaya fuhuş denmektedir.
Fuhuş yapan kişi kadın, erkek veya travesti olabilir. Fuhşun karşı cinsle yapılması zorunlu değildir. Kişi hemcinsiyle bir menfaat karşılığı fuhuş yapabilir. Fuhşun bir menfaat karşılığında yapılması gerekmektedir. Bu menfaatin illa para olduğunu söyleyemeyiz. Fuhuş, kişinin bedeninden yararlanılmasına izin vermesidir. Fuhuş olabilmesi için fuhşun bir meslek olarak icra edilmesi gereklidir ancak bu illa da devamlılık gerektirmez. Bir menfaat karşılığında bir kere bile olsa cinsel ilişkide bulunulması fuhuş suçunu oluşturur.
TCK.m.227 de suç olarak düzenlenen fiiller ;
Çocuğun fuhşa teşvik edilmesi, bunun yolunun kolaylaştırılması, bu maksatla tedarik, barındırma ve aracılıkBir yetişkini fuhşa teşvik etmek, fuhşu kolaylaştırmak, aracılık etmek veya yer temin etmek,Cebir veya tehdit kullanarak, hile ile ya da çaresizliğinden yararlanarak bir kimseyi fuhşa sevk etmek veya fuhuş yapmasını sağlamak,
TCK.m.227 ye bakıldığında suç kabul edilen fiil fuhuş olmayıp, çocukların ve yetişkinlerin fuhşa teşvik edilmesi olarak düzenlendiği görülmektedir. O halde bu hükümle fuhuş yapan değil fuhşa teşvik eden ve fuhşun yapılmasını kolaylaştıran kişi veya kişiler cezalandırılacaktır.
Bu suçla korunan hukuki değer genel ahlak ve kamu sağlığı olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra çocukların korunması ve yetişkinlerin cinsel özgürlüklerinin korunması da korunan hukuki değerler arasındadır.
Fuhuş suçunun faili herkes olabilir. Ancak suçun nitelikli hallerinde sayılan eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi hali farklı bir cezalandırmayı gerektirecektir.
Bu suçun mağduru kendisine fuhuş yaptırılan kişi olmakla birlikte burada kişinin yaşı ile ilgili bir ayırım yapılmaktadır. Mağdur çocuk olabilir. Çocuk ise yani TCK.m.6 uyarınca 18 yaşını doldurmamış bir kişi olabilir.
Mağdurun yaşı önemliyken cinsiyetinin herhangi bir önemi yoktur. Özetle bu suçun mağduru erkekler veya travestiler de olabilecektir.
1-Çocuğun Fuhuşa Teşvik Edilmesi, Bunun Yolunun Kolaylaştırılması, Bu Maksatla Tedarik, Barındırma ve Aracılık (TCK.m.227/1)
Madde 227- (1)Çocuğu fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya da çocuğun fuhşuna aracılık eden kişi, dört yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu suçun işlenişine yönelik hazırlık hareketleri de tamamlanmış suç gibi cezalandırılır.
Seçimlik hareketli bir suç olan fuhuş suçunda hareketlerden bir tanesinin yapılmış olması suçun oluşması için yeterli olacaktır. Hatta bu tipte yer alan hareketlerden birden fazlasının yapılmış olması da yine tek bir fuhuş suçunu oluşturacaktır. Tabii bu durumda cezanın tayini esnasında hakim tarafından alt sınır üst sınır ayırımı yapılarak ceza alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle tesis edilebilecektir.
Çocuğun bu suça teşvik edilmesinden kasıt; çocukta fuhşa yönelik bir irade oluşturulmaya çalışılması, ikna edilmesi ya da fuhşa karşı koymamasının sağlanması, çocuğun bu konuda vereceği kararın desteklenmesi, onaylanmasıdır. Burada önemli olan çocuğun başkalarını cinsel açıdan tatmin etmeye ikna edilmesidir.
Bu suçun işlenişine yönelik hazırlık hareketleri de tamamlanmış suç gibi cezalandırılmaktadır. Yani fuhşa özendirilen veya ikna edilmeye uğraşılan çocuğun fuhuş yapması gerekmez. Failin çocuğu fuhşa yönlendirmek üzere ikna etmeye çalışması bu suç için yeterlidir.
Çocuğa fuhşun yolunun kolaylaştırılmasından kasıt; failin fuhşu kolaylaştıracak maddi imkanları sağlaması veya fuhşa engel olma yükümlüğünü yerine getirmemesi ile fuhşu kolaylaştırmasıdır.
Fuhuş maksadıyla tedarikten kasıt ise failin mağdura ulaşması ve onu kendisinden yararlanacak kişiye sunması, arz etmesidir.
Barındırma ise failin mağduru kendi egemenliği içine alıp fuhuş yapmak üzere onu belli bir yere yerleştirmesidir. Bu noktada failin rızasının olup olmaması TCK.m.109 da düzenlenen kişiye hürriyetinden yoksun kılma suçu açısından önem arz eder. Hatta bu barındırma eylemi diğer yasal unsurlarında oluşması halinde TCK.m.80 de düzenlenen insan ticareti suçunu oluşturabilir.
Fuhşa aracılık edilmesi failin mağdur ile birlikte olacak kişiyi bir araya getirmesi eylemidir.
2-Yetişkini Fuhşa Teşvik Etmek, Fuhşu Kolaylaştırmak, Aracılık Etmek veya Yer Temin Etmek (TCK.m.227/2)
Madde 227- (2)Bir kimseyi fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran ya da fuhuş için aracılık eden veya yer temin eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Fuhşa sürüklenen kişinin kazancından yararlanılarak kısmen veya tamamen geçimin sağlanması, fuhşa teşvik sayılır.
Çocuk için yapılan açıklamalar hemen hemen burada da aynen geçerlidir. Burada farklı olarak Barındırma yerine yer temininden söz edilmiştir. Yer Temin etme fiili mağdur ve cinsel tatmin amacı olan kişinin bir araya gelecekleri mekanı sağlamayı ifade eder. Yerin hiçbir önemi yoktur. Yani otel, araç, ev vb. her yer olabilir.
Fuhuş yapan kişinin elde ettiği kazançtan geçimini sağlamak için istifade eden failin başka bir yerden geçimi olsa dahi bu suçu işlemiş sayılacak ve fuhşa teşvik eden kimse olarak kabul edilecektir.
Madde 227–(4) Cebir veya tehdit kullanarak, hile ile ya da çaresizliğinden yararlanarak bir kimseyi fuhşa sevk eden veya fuhuş yapmasını sağlayan kişi hakkında yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.
Cebir bilindiği üzere TCK. Da ayrıca düzenlenmiştir. Pek çok suçta olduğu gibi bu suçun cebirle birlikte işlenmesi suçun nitelikli bir halini oluşturmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, failin cebiri kullanırken mağdurun yaralanmasına sebebiyet vermesi halinde kasten yaralama suçundan da ayrıca cezalandırılacağıdır.
Tehdit kullanılması ise fuhuş yapmak istemeyen bir kişinin kendisine veya yakınına bir zarar verileceğinden bahisle fuhşa zorlamasıdır.
Hileye en büyük örnek ise film çekildiğini söyleyerek mağdura fuhuş yaptırmaktır.
Kişilerin çaresizliğinden yararlanmaya örnek iste mülteci olan mağdurun kalacak yer bulması için fuhşa sürüklenmesi ne yazık ki günümüzün en yaygın örneğidir.
Bu nitelikli halin uygulama alanı bulması halinde faile verilecek ceza yarısından iki katına kadar arttırılacaktır.
Madde 227–(5) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçların eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Burada eş derken resmi nikahlı eşten bahsedilmektedir. Üstsoy ilişkisi ise öz anne-baba olan anne babayı kapsamaktadır. Bu nitelikli halin uygulama alanı bulması halinde faile verilecek ceza yarı oranında arttırılacaktır.
Madde 227-(6) Bu suçların, suç işlemek amacıyla teşkil edilmiş örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Bu suçun çocukların fuhşa yönlendirilmesi açısından işlenmesi halinde suça teşebbüs mümkün değildir. Ancak yetişkinler açısından ise durum tam tersi olup kanunda sayılan hareketlerin yapılması halinde fuhuş gerçekleşmese dahi teşebbüs gündeme gelecek ve uygulama alanı bulabilecektir.
Kanun gereği bu suç için öngörülen hapsi cezasının yanında faile ara cezası da verilmektedir. Yargıtay, hapis cezası yanında para cezası verilmeyen dosyalarda bu eksikliği bozma nedeni yapmaktadır.
Fuhuş şikayete bağlı bir suç değildir. Soruşturması ve kovuşturması kendiliğinden yapılır. Görevli Mahkemeler ise Ağır Ceza Mahkemesi değil Asliye Ceza Mahkemeleridir.
“…Sanıklar ..., ... ile ...'ın, mağdur ... 'a yönelik, sanık ...'nın, müştekiler ...ile ...'e yönelik insan ticareti suçundan cezalandırılmasına karar verilmiş ise de, Türk Ceza Kanunu'nun 80. maddesinde düzenlenen “insan ticareti” suçunun oluşabilmesi için failin zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tabi kılmak ya da vücut organlarının verilmesini sağlamak maksadıyla mağdura yönelik olarak "tehdit, baskı, cebir veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak, kandırmak veya üzerindeki denetim olanaklarından veya çaresizliğinden yararlanarak rızasını elde etmek" biçiminde bir harekette bulunması ve bu hareketleri yaparken veya yaptıktan sonra mağduru ülkeye sokması, ülke dışına çıkarması, tedarik etmesi, kaçırması, bir yerden başka bir yere götürmesi, sevk etmesi veya barındırması gerekmektedir. Suçun oluşması için hem araç hareketlerden, hem de amaç hareketlerden en az birisinin bir arada bulunması gereklidir. Araç hareketler, asıl veya amaç hareketlerden önce veya en geç bu hareketlerle eş zamanlı olarak yapılmalıdır. Böylece öncelikle araç hareketler ile mağdurun iradesi kırılmalı ve görünüşte rızası elde edilmeli daha sonra da bu husustan yararlanarak suçu oluşturan asıl amaç hareketler gerçekleştirilmelidir.
Bu açıklamalarda dikkate alındığında, sanıkların atılı suçlamayı kabul etmemeleri, mağdur ... 'a ulaşılamaması nedeniyle beyanının alınamaması, müştekiler ... ile D. T.'in ifadelerinde, sanık ... 'nın kendilerine yönelik fuhuş maksadıyla tehdit, baskı, cebir veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak, kandırmak veya üzerindeki denetim olanaklarından veya çaresizliklerinden yararlanarak rızalarını elde ettiğine dair bir beyanlarının olmaması, dosya kapsamında ifadelerine başvurulan diğer sanıklar ve mağdurlar ile tanık beyanlarında insan ticareti suçunun oluştuğuna dair bir anlatıma yer verilmemesi ve iletişimin tespiti tutanaklarında da bu yönde bir kayda rastlanılamaması karşısında, dosya kapsamına göre mağdur ve müştekilere yönelik fuhuş eylemlerini gerçekleştirdikleri anlaşılan sanıklar ..., ..., ... ile ...'nın, fuhuş suçu yerine yerinde olmayan gerekçeyle insan ticareti suçundan cezalandırılmalarına karar verilmesi, Sanıklar ... ile ...'ın, mağdurlar ... ile ...'ya yönelik fuhuş eylemlerini kabule yönelik bir beyanlarının bulunmaması, mağdur ...'a ulaşılamaması nedeniyle ifadesinin alınamaması, mağdur ...'nın, sanıklara yönelik bir anlatımının olmaması, ifadelerine başvurulan diğer sanıklar ve mağdurlar ile tanıkların, mağdurlara yönelik sanıkların bir eyleminden söz etmemeleri ve yasal delil niteliğinde olmamaları nedeniyle iletişimin tespiti suretiyle elde edilen kayıtların da inceleme dışı bırakılmış olması karşısında, sanıklar ... ile ...'ın, mağdurlar ... ile ...'ya yönelik fuhuş suçunu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve cezalandırmaya yeterli delillerin neler olduğu açıklanmadan CMK'nın 230/1-b maddesine aykırı olarak mahkûmiyet kararı verilmesi, BOZMAYI gerektirmiş..” (Yargıtay 4. Ceza Dairesi 24.11.2021 T., 2020/7066 E., 2021/27530 K. Sayılı kararı)(www.kazanci.com.tr)
Ağır Ceza Avukatı © Copyright 2021| Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.