Kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan hukuk dalına ‘infaz hukuku’ denir. Mahkeme tarafından verilen ceza ve güvenlik tedbirlerini yerine getirmek anlamına gelen infaz hukuku, konu ile ilgili ilkeleri, esasları ve usulleri düzenler.
İnfaz hukukunun konusu kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmüdür. Bu husus 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun m.4’te ‘Mahkumiyet hükümleri kesinleşmedikçe infaz olunamaz.’ şeklinde düzenlenmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığına, mahkeme tarafından kesinleşen ve yerine getirilmesi onaylanan cezaya ilişkin hüküm gönderilir. Cezanın infazı Cumhuriyet savcısı tarafından izlenir ve denetlenir.
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun m.2 de belirtildiği üzere “Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin kurallar hükümlülerin ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefî inanç, millî veya sosyal köken ve siyasî veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konumları yönünden ayırım yapılmaksızın ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulanır. Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz.” Şeklindedir.
İnfaz hukukunun temel ilkeleri bulunur. Bu ilkeler:
Ceza İnfaz Kurumlarının Türleri, 5275 sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’nun ikinci bölümünde düzenlenmiştir. İlgili bölüme göre ceza infaz kurumlarının türleri aşağıdaki gibidir;
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında kanun m.3’te infaz hukukunun temel amacı belirtilmiştir. Buna göre ‘‘Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı ile ulaşılmak istenilen temel amaç, öncelikle genel ve özel önlemeyi sağlamak, bu maksatla hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün; yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken ve kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmaktır.’’ Şeklinde belirtilmiştir. İnfaz hukukunun temel amacı, kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere ödetme ve önleme şeklinde olmak üzere iki bölümden oluşur. İnfazın konusu ise mahkûmiyet hükmüdür. Kesinleşmiş bir ceza olmadan infaz devreye giremez.
İnfaz ilkeleri 5 başlık altında toplanabilir. İnfazın kanuniliği ilkesi, infazın kesintisizliği ilkesi, gizlilikten kaçınma ilkesi, insanca infaz ilkesi, infazın bireyselleştirilmesi ilkesi.İnfazın kanuniliği ilkesi; hüküm kesinleşmedikçe infaz olunamaz maddesini temel alır. Yani mahkumiyet hükmü verilen kişiye hükümde yazandan başka hüküm verilemez.İnfazın kesintisizliği ilkesi; infaz uygulanmaya başladıktan sonra yasal süresi sona erinceye kadar ara verilemez.Gizlilikten kaçınma ilkesi; bilinmeyen bir yerde ve bilinmeyen şekilde infazın gerçekleşemeyeceğini belirtir. İnsanca infaz ilkesi; kişiye verilen cezanın orantılı olması gerektiğini belirten maddedir. İnfazın bireyselleştirilmesi ilkesi; hükümlüye uygulanacak ceza infazında iyileştirmeye yönelik plan yapılması gerektiğini öne sürer.
Ağır Ceza Avukatı © Copyright 2023| Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.