Teknoloji ve bilgisayar sistemlerinin gelişip, değişmesiyle birlikte ortaya çıkan suç tipleri bilgisayar sistemlerinin kullanılarak işlenmiş olan suçları ifade etmektedir. Bilişim sisteminin kapsamına internet kullanımı, bilgisayarlar, uygulamalar, cep telefonları ve pos cihazları gibi elektronik aletler dahildir. Uygulamada bilişim suçları, elektronik suçlar olarak da adlandırılmaktadır.
Bu suç tipleri global çapta olduğu için son zamanlarda sıklıkla karşılaşan bir suç tipi olup insanlar bu suçun mağduru ve faili olabilmektedir.
Uygulamada siber suçlarda en yaygın olarak karşımıza çıkan suç tipidir. Bu suç birçok farklı şekilde işlenebilmektedir. Bu suç için kişilerin bilgisayarlarına fiziki anlamda ele geçirilmesi değil, mağdurun izni olmaksızın sosyal medya hesabı veya mail adresi gibi internet üzerinden girilebilecek hesaplarına güvenlik önlemlerini şifrelerini kırarak giriş yapılması şeklinde oluşmaktadır. Bu suçun oluşa bilmemesi için tek kriter mağdurun rızasıdır. Mağdurun rızası olduğu takdirde atılı suç gerçekleşmemiş sayılmaktadır.
Bahsi geçen eylemi gerçekleştiren kimse 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. Bu fiilin bedeli karşılığında yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında indirilir. Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, uygulanacak ceza altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilir.
5237 sayılı TCK’nın 244 maddesinde düzenlenen bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu seçimlik hareketli suçlardandır. Üç farklı şekilde gerçekleşir;
Bir bilişim sistemini engelleyen veya bozan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, değiştirme veya erişilmez kılma suçunun cezasıyla altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Mevzuatta sisteme veri yerleştirme veya var olan verileri başka bir yere gönderme suçu için de altı aydan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Ayrıca bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurumuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi hali suçun nitelikli hali olup verilecek ceza yarı oranında arttırılır.
Mevzuatta bu suç kapsamındaki fiiller işlenerek kendisinin veya başkasının yararına haksız çıkar sağlanmakla beraber bu fiillerin başka suç oluşturmaması hali için ayrı bir ceza öngörülmüştür. Bu durumda faile verilecek ceza iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası olacaktır.
Başkasına ait banka veya kredi kartını bir şekilde ele geçiren veya elinde bulunduran kişi, bunu kullanarak veya başkasına kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlaması bu suçu oluşturmaktadır. Suçun oluşabilmesi için kart sahibinin veya kartın ulaştırılması gereken kişinin izni ve rızası olmaksızın kartın kullanılarak veya kullandırtılarak menfaat veya yarar elde edilmesi gerekmektedir. 5237 sayılı kanunun 245/1 maddesinde suçun gerçekleşmesi halinde verilecek ceza üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır.
Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi hakkında uygulanacak ceza TCK 245/2 m. düzenlenmiştir. İlgili maddede verilecek ceza üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası olarak kanunda yer almıştır.
Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartı kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi de suç işlemiş sayılacaktır. Kanunda verilecek ceza dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır
Bilişim suçları alışagelmiş ceza sorgulamaları ve tespit yöntemlerinden ayrılmaktadır. Öncelikle internet suçlarının tespiti için yardım alınması gereken yazılım kuruluşları mevcuttur. Tespiti istenilen suça bağlı olarak IP adresi tespit edilir ardından kendi IP adresi olduğu anlaşılan şüphelinin bilgisayar ve diğer materyallerine el konma kararı alınıp inceleme başlatılır. Yalnızca teknolojik inceleme suretiyle değil, tanık dinlenmesi ve diğer sair delillerle de suç tespit edilebilmektedir.
Bilişim suçlarına giren herhangi bir suç şikayete bağlı değildir. Şikayete bağlı bir suç olmadığı için şikayetten vazgeçme de herhangi bir hukuki sonuç doğurmamaktadır. Savcılık makamı soruşturmayı şikayet ile başlatacağı gibi resen de gözeterek soruşturmayı başlatabilmektedir. Bilişim suçları olağan dava zamanaşımı süresine bağlı olup zamanaşımı süresi 8 yıldır.
Bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılıp farklı suçlarda işlenebilmektedir. Fakat bu suçlar kendi başlıkları altında değerlendirilmesi gerektiği gibi bilişim sistemlerinin işlenmesi şeklinde bu suçlar oluştuğunda nitelikli hal olup cezanın arttırılması söz konusu olacaktır.
Ağır Ceza Avukatı © Copyright 2021| Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.