Türk Ceza Kanunu’nun Topluma Karşı Suçlar bölümünde 197. madde ve 212. madde kamu güvenine karşı suçları düzenler. Bu suçta mağdur olan toplumun kendisidir. Genel olarak kamu güvenine karşı işlenen suçlar, devletin evrakı, belgesi, parasına karşı işlenen sahtecilik suçlarından oluşur.
Türk Ceza Kanunu’nun 197. maddesinde parada sahtecilik suçu düzenlenmiştir. Paranın tedavülde olması şartı ile Türk ve yabancı birimi olması fark etmeksizin madeni veya kağıt paralarla suç işlenir. Parada sahtecilik suçu, sahte parayı ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişilerin eylemini niteler. Parada sahtecilik suçunu işleyen kimse hakkında 2 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 10000 güne kadar adli para cezası öngörülür. Eğer sahte para bilerek kabul ediliyorsa, bu durumda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası uygulanır.Paranın sahte olduğunu bilmeden kabul eden, tedavüle koyan kişi hakkında ise 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir.
Fail, resmi makamlar tarafından haber almadan ilgili mercilere üretilen yeri veya saklandığı yeri bildirirse, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanabilir. Eğer failin verdiği bilgilerle suçlu yakalanırsa, fail bir ceza almaz.
Türk Ceza Kanunu’nun 199. maddesinde, kıymetli damgada sahtecilik suçu düzenlenmiştir. Kıymetli damgada sahtecilik yapan, ülkeye sokan, kabul eden, sahteliğini bilmeden kabul ettiği damgayı, sahteliğini sonradan öğrense dahi tedavüle koyan, kıymetli damgada sahtecilik suçu işlemiş sayılır.Suçun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır. Sahte olarak üretilen kıymetli damgayı kabul eden kişi hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir. Sahteliğini sonradan öğrenmiş olsa bile, kıymetli damgayı tedavüle koyan kişi 1 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile karşılaşır. Etkinlik pişmanlık, suçu işleyen kişinin duyduğu pişmanlık duygusu ile birlikte verdiği zararı gidermesi anlamına gelir. Kıymetli damgada sahtecilik suçunda da etkin pişmanlıktan yararlanılabilir.Eğer kıymetli damga tedavüle konulmadan önce ve diğer suç ortaklarının yetkililere haber verilmesi durumunda, ceza verilmez.Kıymetli damganın sahtesinin üretiminde kullanılan alet ve malzemelerin saklandığı veya üretildiği yer ile ilgili makamlara haber verildiğinde de cezaya hükmedilmeyecektir.
Türk Ceza Kanunu’nun 202. maddesinde, mühürde sahtecilik suçu yer alır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık kurumundan birine ait mührün sahte olarak üretilmesi veya kullanılması halinde mühürde sahtecilik suçu işlenmiş olur. Mühürde sahtecilik suçunun diğer hali ikinci fıkrada düzenlenmiştir. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ( Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Tabipler Birliği gibi) ya da kamu kurum veya kuruluşlarının kullandığı mührün sahte olarak üretilmesi ve kullanılması bu suç kapsamına girer.Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı veya Başbakanlık kurumunun mührü adına işlenen sahtecilik suçunun cezası 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Eğer kamu kurumu niteliği taşıyan meslek kuruluşları veya kamu kurum ya da kuruluşlarının mühründe sahtecilik yapılırsa, cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası olarak belirtilmiştir.
Türk Ceza Kanunu’nun 204. maddesinde, resmi belgede sahtecilik suçu bulunur. Resmi belgelerin sahtelerinin üretilmesi, başkalarını aldatmak amacıyla gerçek bir resmi belgenin üzerinde oynanması, değiştirilmesi bu suçun kapsamına girer.
Resmi belgede sahtecilik suçunun cezası kanunda 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Resmi belgede sahtecilik suçunu bir kamu görevlisi işlerse, bu suçun da cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir.
Türk Ceza Kanunu’nun 206. maddesinde, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu yer alır. Suçun işlenişi, görevli memurun resmi belge düzenlemesi esnasında yalan beyanda bulunması neticesinde ortaya çıkar.
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası şeklinde düzenlenmiştir. Bu suçta etkin pişmanlık hükümleri uygulanmaz.
Türk Ceza Kanunu’nun 207. maddesinde, özel belgede sahtecilik suçu düzenlenmiştir. Suçun oluşmasını sağlayan etkenler:
Resmi olmayan özel belgenin sahte olarak düzenlenmesiResmi olmayan özel belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilerek kullanılmasıResmi olmayan özel belgenin sahte olduğunu bilerek kullanılması
Özel belgede sahtecilik suçunun yaptırımı 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir. Bu suç adı altında işlenen suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanmaz.
Türk Ceza Kanunu’nun 209. maddesinde, açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçu düzenlenmiştir. Veriliş nedenine aykırı olarak imzalanan boş kağıdın anlaşmaya aykırı olarak doldurulması halinde açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunu oluşturur.
Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir. Bu suçta etkin pişmanlık hükümleri uygulanmaz.
Ağır Ceza Avukatı © Copyright 2023| Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.