Mala zarar verme eylemi, bir başka kimseye ait olan malı kısmen veya tamamen bozmak, yakmak, yıkmak ya da herhangi bir şekilde kullanılamayacak hale getirmesi ile meydana gelir. Söz konusu suçun basit şekilde işlenmesi kanunumuzda TCK madde 151 de, suçun nitelikli hali ise TCK m.152 de hüküm altına alınmıştır. Bu maddelere göre;
TCK m. 151; “Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
TCK m.152 ; “(1) Mala zarar verme suçunun;
a) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında,
b) Yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında,
c) Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,
d) Sulamaya, içme sularının sağlanmasına veya afetlerden korumaya yarayan tesisler hakkında,
e) Grev veya lokavt hallerinde işverenlerin veya işçilerin veya işveren veya işçi sendika veya konfederasyonlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,
f) Siyasi partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,
g) Sona ermiş olsa bile, görevinden ötürü öç almak amacıyla bir kamu görevlisinin zararına olarak, İşlenmesi halinde, fail hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) Mala zarar verme suçunun;
a) Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak,
b) Toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle,
c) Radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanarak, İşlenmesi halinde, verilecek ceza bir katına kadar artırılır.
(3) (Ek: 18/6/2014-6545/65 md.) Mala zarar verme suçunun işlenmesi sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması hâlinde, yukarıdaki fıkralar hükümlerine göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.” Şeklinde hüküm altına alınmıştır.
Mala zarar verme suçu taşınır ve taşınmaz tüm mallara karşı seçimlik hareketler ile işlenebilir. Söz konusu suçun hangi şekilde işleneceği yukarıda açıklamış olduğumuz kanun maddelerinde açıkça belirlenmiştir. Buna göre mala zarar verme suçu malı bozarak veya kullanılmaz hale getirme, yıkma, tahrip etme, yok etme, kirletme suretiyle işlenebilir.
Bu hususta söz konusu suçun şikayete tabiiliği ikiye ayrılmaktadır. Suç fiilinin TCK m.151 de hüküm altına alınan basit hali şikayete tabii bir suç olup suçun mağduru, fiili ve suçun failinin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmalıdır. Suçun TCK m.152 de hüküm altına alınan nitelikli hali ise ağır cezayı gerektiren bir fiil olması sebebiyle şikayete tabii değildir. Nitelikli halin söz konusu olması durumunda, mağdurun şikayetçi olmaması halinde 8 yıllık zamanaşımı içerisinde savcılık tarafından resen soruşturma başlatılabilir. Aynı zamanda belirtmek gereken diğer önemli husus ise, mağdurun şikayetinden vazgeçmesi halinde şikayetten vazgeçilmiş olması kamu davasının düşmesini gerektirmez.
Mala zarar verme suçunun kanunda öngörülen basit şekil ile işlenmesi halinde, suçu işleyen faile 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir.
Mala zarar verme suçunun nitelikli halinin işlenmesi halinde ise, suçun faili 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Mala zarar verme suçunun hapis cezası, belli koşullarda adli para cezasına, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın ertelenmesine çevrilebilir.
“Vakıfbank ATM cihazlarına sanık tarafından zarar verilmiştir. Şikayetçi banka, ticari faaliyet yürüten bir anonim şirkettir. Bir kamu bankası olmadığı için ATM cihazı kamu malı sayılamaz. Bankanın yürüttüğü faaliyet kar etmeyi hedeflediği için ATM cihazı konulması kamu hizmeti olarak da değerlendirilemez. Bu nedenle nitelikli mala zarar verme suçunu düzenleyen TCK 152/1-a maddesi uygulanamaz, sanık suçun basit halinden TCK 151/1 maddesi gereği cezalandırılmalıdır “
(Yargıtay 9. Ceza Dairesi – Karar No: 2012/11338).
“Sanığın mağdura ait aracın sol tarafının dış kısmını ve sol tekerine yanıcı madde dökerek yaktığı olayda, eylemin TCK'nun 152/2…a maddesinde düzenlenen yakarak mala zarar verme suçunu oluşturduğu, kovuşturulmasının şikayete bağlı olmadığı, bu sebeple katılanın şikayetinden vazgeçmesinin davayı düşüremeyeceği gözetilerek sanık hakkında mahkumiyet hükmü kurulması gerektiği halde, yazılı şekilde düşme kararı verilmesi, bozma nedenidir “
(Yargıtay 8. Ceza Dairesi - Karar : 2018/3809).
Ağır Ceza Avukatı © Copyright 2021| Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.