Soruşturma veya kovuşturmada yer alan tüm deliller hukuka uygun şekilde elde edilmiş deliller olmalıdır. Hukuka aykırı olarak elde edilmiş deliller söz konusu uyuşmazlığın kesin olarak sonuca ulaştıracak bile olsa Mahkemeler tarafından esas alınmaması gerekmektedir. Bu sebeple elde edilen delil hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmalıdır. Hukuka aykırı şekilde elde edilmiş deliller hükme esas alınamaz ve yasaklı delil olarak adlandırılır. Hukuka aykırı şekilde elde edilen delillerin ispat aracı olarak kullanılamayacağı hem Yargıtayın ilgili içtihatlarında hem de doktrinde yer alan bilgilerle de sabittir.
WhatsApp konuşmaları da hukuka uygun şekilde elde edilmiş iseler Mahkeme dedelil olarak kullanılabilir. Fakat burada birkaç önemli husus yer almaktadır. Zira WhatsApp konuşmalarının da görüntüsünün sunulabilmesi için hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması gerekmektedir.
Delil sunmak isteyen kişi WhatsApp konuşmasının tarafı olmalıdır. WhatsApp uygulamasında mesajlaşan kişi bu konuşmanın görüntülerini delil olarak kullanabilmesi mümkündür. Zira bu husus bire bir yazışmada olabileceği gibi WhatsApp gruplarında yer alan bir diyalog içinde geçerlidir. Söz konusu mesajlaşmada kişi taraf olacağı için burada özel hayatın gizliliğinin ihlalinden söz etmek mümkün değildir. Bu sebeple de elde edilen delil hukuka aykırı olmayacaktır.
Mesajlaşmanın bizzat kişinin kendisi tarafından kayda alınması gerekmektedir. Kendisine ait olmayan bir yazışmayı kişinin rızası dışında elde ettiği takdirde delil hukuka aykırı delil olacağından geçersizdir. Zira izinsiz bir şekilde başkasının WhatsApp konuşmalarına giren kişinin eylemi başka bir suçun konusunu oluşturmaktadır. Tüm bu sebeplerle bizzat kişinin kendisi tarafından kendisinin taraf olduğu konuşmaların kayda alınması önemli bir husustur. Zira aksi bir durumda delilin hukuka aykırı sayılacağı Yargıtayın emsal kararlarıyla da sabittir.
WhatsApp konuşmaları yargılamada yer alan tüm Mahkemelerde kullanılabilir. Burada yeterli olan tek husus WhatsApp konuşmalarının hukuka uygun şekilde elde edilmiş delil niteliğinde sayılmasıdır.
Ceza Mahkemelerinin konusu olan Tehdit Suçu, Hakaret Suçu ve Şantaj Suçu gibi konularda dava konularında sıkça delil olarak sunulmaktadır. Bu sebeple bütün ceza yargılamalarında WhatsApp konuşmalarının önemi büyüktür. Zira dosyanın bütün akıbetini değiştirecek delil niteliğinde bir konuşma gerçekleşebilir. Bu sebeple sanık WhatsApp konuşmalarından dolayı hapis veya adli para cezası alabileceği gibi beraat etme ihtimali de mümkündür.
Aile Hukuku Bakımından ise Aile Mahkemelerinin konusunun en büyük ve önemli bölümünü oluşturan Boşanma davalarında eşlerin birbirlerine yazdıkları mesajların dava konusu iddia veya savunmaların ispatında çok büyük etkisi vardır. Mesajlaşma içerisinde yer alan hakaret veya tehditvari cümleler boşanmanın sebebi sayılacağı gibi Zina gibi ispatı son derece zor olan boşanma sebeplerinin de Mahkemelerde WhatsApp konuşmaları ile ispat edilebildiği sıkça karşılaştığımız bir husustur.
İş hukuku alanında ise İşverenin çalışanların kendi aralarında kullandıkları WhatsApp grup yazışmalarının içerikleri sebebiyle işçinin iş akdini haklı nedenle feshedemeyeceği yönünde Yargıtay içtihatları mevcuttur.
AV. AHMET KEREM AYDİN
Ağır Ceza Avukatı © Copyright 2021| Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.